Rustam Nabiev, grundare av Shifo, invald i globalt nätverk

September 22, 2016
Release Date: 
September 22, 2016

Rustam Nabiev, grundare av Shifo, invald i globalt nätverk

 22 september 2016

Världens största organisation för socialt entreprenörskap, Ashoka, meddelar att de har valt in Rustam Nabiev, grundare av Shifo, i världens största globala nätverk av sociala entreprenörer. Shifo arbetar med att förbättra barns hälsa genom att stärka hälso- och sjukvårdssystemen för barn i resursknappa länder, för att säkerställa en hälsosam start i livet för varje barn. Med MyChild-systemet har Shifo skapat en unik lösning som kommer att förhindra att barn dör till följd av undervaccination.

"Rustam har utmärkt sig som en entreprenör med ett outtröttligt engagemang för barns hälsa i hela världen. Han har utvecklat ett unikt sätt att se till att både föräldrarna, hälsovårdssystem och beslutsfattare kan säkerställa en god hälsa för sina barn genom vaccin och ökad kunskap. Ashoka är angelägna att stödja pionjärer som omsätter sina idéer i praktiken och skapar en bättre värld. Rustam är en av dessa. Vi har också en gemensam ambition att inspirera fler att agera som förändringsagenter själva, i sina egna liv och i samhället omkring dem", säger Maja Frankel, chef för Ashoka Skandinavien.

Ashoka genomför en grundlig process för att identifiera sociala entreprenörer till det globala nätverket. Kandidater testas i flera månader gentemot kriterier som samhällspåverkan, kreativitet och etiska värderingar. Ashokas nätverk innefattar sociala entreprenörer från 89 länder, liksom supportrar från näringslivet som bidrar med strategisk support och som dörröppnare.

"En Ashoka Fellow är en social entreprenör med potential att lösa sociala problem i första hand, både nationellt och internationellt. Rustam Nabiev är en sådan person. Nu kommer vi att arbeta tillsammans för att länka Rustam Nabiev och Shifo till Ashokas internationella nätverk, så att fler familjer och vårdgivare kan dra nytta av lösningen", säger Maja Frankel.

"Från dess att vi startade Shifo fram till idag har vi lärt oss vilka behoven är på fältet, vilka problem vi löser och har utvecklat MyChild System därefter på ett sätt som håller i längden. Tillsammans med Ashoka kommer vi lära oss hur MyChild System kan skapa värde för ännu fler nyfödda barn. Vi känner oss ödmjuka och hedrade över att bli en del av Ashokas nätverk och ser fram emot att gå hand i hand till den dag då inga barn dör eller lider av sjukdomar som går att förebygga.", säger Rustam Nabiev, Grundare och Generaldirektör i Shifo.

Ashoka grundades 1980 och stöttar över 3300 så kallade Ashoka Fellows, män och kvinnor med idéer som förbättrar världen. Ashoka har sedan tidigare valt sex svenska Fellows. Bland dem finns Sofia Appelgren, som genom mentorskap öppnar dörrar för invandrarkvinnor på den svenska arbetsmarknaden (www.mittliv.com) och Anders Wilhelmson, som löser sanitetsproblem i bland annat Kenyas kåkstäder med en biologiskt nedbrytbar engångstoalett (www.peepoople.com).

För mer information:

Emma Lindgren, +46 76 045 44 25, elindgren@ashoka.org

Rustam Nabiev, +46 73 986 39 46 , rustam@shifo.org

Om Ashoka

Ashoka är världens största organisation för socialt entreprenörskap och changemaking. Vi hittar och stöttar människor med nya, smarta lösningar på viktiga samhällsproblem. I över 35 år har vi valt in över 3.300 så kallade Ashoka Fellows och stöttat dem med finansiering, teknisk support och tillgång till ett nätverk av sociala entreprenörer i 89 länder. Ashoka arbetar för en värld där alla människor är villiga och kapabla att ta ansvar för att lösa sociala problem. Vi är politiskt och religiöst obundna och får inga statliga medel. Ashoka har sitt huvudkontor i Washington DC och startade sin skandinaviska gren 2012, som leds av Maja Frankel.

http://scandinavia.ashoka.org/

Om Shifo

Insamlingsstiftelsen Shifo Foundation är en ideell organisation stationerad i Sverige. Shifos vision är att nå en dag då inget barn dör eller lider av sjukdomar som går att förebygga. Shifo arbetar för att stärka hälso- och sjukvårdssystemen samt barnhälsovården i resursknapps områden, för att säkerställa en hälsosam start i livet för varje barn.

https://shifo.org/se/

Hör Rustam berätta om sitt arbete på Ashoka Scandinavias Youtube kanal:

https://youtu.be/5ooMh-lC4tw