Å tjene penger på å redde verden

Release Date: 
May 27, 2015
Publication name: 
Dagsavisen

Å tjene penger på å redde verden

Hva om næringslivet tok en mer aktiv rolle som samfunnsbygger og ikke sa seg fornøyd med å bidra gjennom skatter?


Innlegget er skrevet av Helga Øvsthus Tønder, leder av Ashoka i Norge og Harald Norvik , del av Ashoka Support Network (tidligere statssekretær og konsernsjef i Statoil)

Om kort tid skal Innovasjon Norge, med Anita Krohn Traaseth i spissen, lansere resultatene fra «Drømmeløftet» og svare på hva som skal føre velferdsnasjonen videre etter oljen. Verdiskapning har bredt nedslagsfelt i den offentlige debatten. Vi hyller innovasjon og entreprenørskap. Samfunnsinnovasjonen ligger igjen i skyggen som et statlig gnagsår. Har vi erklært velferdsstaten god nok på samfunnsinnovasjon, og gitt det private næringslivet frikort?

Mens vi utreder hvordan Norge skal overleve etter oljen, har vi store gap i samfunnsinnovasjonen. Vi går nye problemer i møte som vi kun ser konturene av i dag: flere fattige barn, manglende integrasjon i arbeidsmarkedet, flere unge arbeidsuføre og ungdommer som dropper ut av skolen. Av gammel vane vender vi oss til det offentlige for løsningene. Vi har gode erfaringer med offentlige tjenester, men dette er ikke tilstrekkelig, og vi må nå løse oppgavene på andre, enklere og smartere måter. Når samfunnsgründere banker på døren for finansiering til et bedre Norge, er private penger mer enn gode nok.

I 2013 sparte samfunnsgründer Eddi Eidsvåg staten for anslagsvis opptil 190 millioner norske kroner. Med Pøbelprosjektet hjelper han ungdommer som har falt utenfor skolen ut i arbeid eller tilbake til utdanning. Hanne Finstad har tatt realfagskrisen i egne hender og etablert Forskerfabrikken. I 2014 lærte de over 12.000 barn og unge i Norge om matte, kjemi og fysikk i Forskerfabrikken. Dette er i dag et av de mest populære fritidstilbudene i landet.

Disse, med flere entreprenører i Norge, leverer tjenester som gjør landet vårt bedre. De er sosiale entreprenører og kjennetegnes ved at de tar del i et større økosystem av mennesker med risiko- og innovasjonsvilje. De har jobbet med bedrifter som Rema 1000 og Tekna, investorer som FERD og støttenettverksorganisasjoner som Ashoka. Norge trenger flere av dem. Som evner å tenke økonomi, samfunn og innovasjon, samtidig.

Når investorer og næringslivsaktører tør å ta steget inn i samfunnsinnovasjonen, erfarer vi at disse bringer til bords langt mer enn investeringene som trengs. De bidrar med innsikter i økonomisk bærekraft og suksessfulle forretningsmodeller som kan hjelpe bedriftene på veien mot lønnsomhet – både samfunnsmessig og økonomisk. De har mulighet til å skape reell endring.

Innovasjon er utålmodighet, trass og ukrenkelig tro på noe bedre. Det er ofte dem som står utenfor systemene selv som kan tenke fritt nok til å innovere. I verden ser vi at sosiale entreprenører står for noen av de viktigste samfunnsinnovatørene: Kailash Satyarthi vant fredsprisen for sitt arbeid mot barnearbeid sammen med Malala Yousafzai i 2014, og er sosial entreprenør. Det samme er Bart Weetjens, som trener kjemperotter til å finne landminer, og Ingrid Munro, som leverer banktjenester til beboere i slummen i Kenya.

Vi stiller oss ofte kritiske til private aktører som skal kapitalisere på samfunnsproblemer som staten ikke makter å løse. La oss heller stille oss kritiske til at ikke flere aktører er med på å drive fram de gode løsningene. Hva om næringslivet tok en mer aktiv rolle som samfunnsbygger, og ikke sa seg fornøyd med å bidra gjennom skatter og avgifter og et og annet kosmetisk samfunnsinitiativ?

Hele Norge ville være med på «Drømmeløftet» og har bidratt i samtalen om hvordan vi skal leve like godt etter oljen. Vi utfordrer investorer og næringslivet til å bli med og være en del av løsningen. Det ligger utallige muligheter til å være med på et drømmeløft av samfunns- og miljøinnovasjon i Norge. Gründerne har løsningene, men trenger flere allierte. Vi har alt å vinne på et bedre og bærekraftig Norge.

 Publisert på Dagsavisens debattsider samme dag.